In de wereld van de mondzorg zijn ontstekingen een veelvoorkomend probleem. Denk hierbij aan wortelpuntontstekingen of ontstekingen aan het tandvlees. Vooral bij ontstekingen aan het tandvlees is zelfzorg van groot belang. De behandeling vergt veel tijd en regelmatige controles. De oorzaak van deze ontstekingen is vrijwel altijd bacteriën. Veel mensen vragen zich af: waarom moeilijk doen met tandsteeninstrumenten, ragers en stokers als je gewoon antibiotica kunt nemen en alles opgelost lijkt? Het is echter niet zo simpel.
Antibiotica en tandvleesontsteking
Het geven van antibiotica bij een ernstige tandvleesontsteking zoals parodontitis alleen is niet effectief. Het probleem wordt hiermee niet opgelost. Bij parodontitis ontstaat er een diepe spleet tussen tand en tandvlees waarbij tandsteen en bacteriën zich ophopen. Als er enkel antibiotica wordt genomen zonder grondige reiniging onder het tandvlees door een mondhygiënist of parodontoloog, kan dit een abces veroorzaken. Het tandvlees sluit zich van boven terwijl de oorzaak nog verborgen zit, waardoor de ontsteking blijft voortbestaan. Bacteriën worden resistent tegen antibiotica, wat leidt tot superinfecties. Daarom is het voorschrijven van antibiotica aan regels gebonden en mag alleen door artsen gebeuren.
Bacteriën en resistentie
Zolang de oorzaak van de ontsteking niet wordt aangepakt, blijft de ontsteking bestaan of keert deze terug. Bacteriën kunnen resistent worden tegen antibiotica, wat een toenemend probleem vormt. In sommige gevallen wordt toch gekozen voor antibiotica, zoals bij aanhoudende ontstekingen of bij bepaalde medische situaties zoals hartproblemen. Het gebruik van antibiotica kan echter ook de goede bacteriën in de mond en darmen aantasten, wat probiotica kunnen helpen herstellen.
Ontstekingen en behandelingen
Antibiotica na een tandartsbehandeling is niet altijd de oplossing. Het is van belang dat de oorzaak van de ontsteking grondig wordt aangepakt, met behulp van professionele mondhygiëne en behandelingen. Als de ontsteking aanhoudt, is het raadzaam om dit met een specialist te bespreken. De juiste behandeling kan verdere complicaties voorkomen en uw mondgezondheid verbeteren.